Varför du inte skall klappa en assistanshund med täcke eller sele
Vita selen eller tjänstetäcket
När man ser en hund med vit sele vet nog de flesta att det är en arbetande ledarhund som hjälper sin blinda eller synnedsatta förare att hitta i miljön runtomkring, och att den inte ska störas. Men det är kanske inte lika känt att det också finns andra typer av assistanshundar. Dessa hundar har också täcke eller sele på sig, men inte av samma modell och färg som ledarhundarnas välkända vita sele med högt handtag.
Andra typer av uppdrag
Hundar som arbetar som servicehundar för rörelsenedsatta eller personer med NPF (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning), signalhundar för döva och hörselnedsatta och medicinskt alarmerande hundar tränade att uppmärksamma sin ägare på att blodsockret håller på att bli för lågt eller för högt, eller varnar i god tid innan ett epilepsianfall eller annat.
Osynliga funktionsnedsättningar
I många fall ser man inte på en person med dessa typer av assistanshundar att hen behöver ständig support av sin hund. Men för en person med svår diabetes eller epilepsi kan hundens ständiga fokus på föraren vara skillnaden mellan liv och död.
Viktiga regler att tänka på för att hunden ska kunna arbeta lugnt och fokusera på föraren:
Locka inte!
Gör ingenting som lockar bort hundens uppmärksamhet från sin förare. Det kan få katastrofala följder. Den alarmerande hunden kan bli distraherad och missa att markera hastigt fallande blodsocker. Signalhunden kan missa att markera en snabbt bakifrån kommande moped med följd att föraren tar ett steg åt fel håll och blir påkörd. En person med dålig balans kan dras omkull om du försöker klappa hunden när den går förbi. Den rörelsenedsatta personens servicehund kan missa att plocka upp den tappade plånboken innan tjuven är framme.
Assistanshundar tränas att möta sådana situationer, men hur mycket man än tränar är en hund ändå alltid en hund och ingen hund är ofelbar. Vissa hundar är av naturen ointresserade av närmare kontakt med främlingar medan andra är mer sociala och har lättare att svara på kontaktförsök från omgivningen. Och bland de täckade hundarna finns även unghundar som är i träning och som därför lätt tappar fokus på sitt jobb om någon stör dem.
Nonchalera hunden
Det rätta när du möter ett assistanshundsekipage är alltså att inte låtsas om att hunden existerar. Nonchalera den, titta inte på den, prata inte med den och klappa den inte. Då underlättar du för hunden att sköta sitt arbete och garantera sin förares trygghet i vardagen.
Det är inte oartigt att inte försöka hälsa på hunden. Tvärtom. Föraren kommer att bli tacksam och hunden kan lugnt och utan problem fortsätta sitt viktiga arbete.
Fråga om du får fråga eller fotografera
Prata med föraren som med vilken person som helst. Vill du veta mer om vad det betyder att hunden har täcke på sig så fråga om du får fråga. De flesta med en assistanshund berättar gärna om hunden men kanske inte om sin funktionsnedsättning. Respektera detta och respektera också om föraren inte har tid att prata denna gång, hen är ute för att göra ärenden som vem som helst. Du är kanske den tionde personen som frågar denna dag.